Ugrás a tartalomhoz

Örök utazó

Berecz András egyedülálló, stílusteremtő művész, jelenség. A népmese, népdal és a folklór kiemelkedő személyisége, aki mellett nem lehet unatkozni, lenyűgöző, varázsolni tudó, hatásos előadó.

Örök utazó, gyűjti a kulturális kincseinket, szellemi örökségeinket. Egyenes tartású, nagy tudású, katartikus kisugárzású méltóságát minden körülmények között megőrző, és tiszteletet érdemlő, ugyanakkor szelíd, barátságos és közvetlen mesélő, tanító, aki Jankovics Marcell szerint olyannyira eggyé vált hagyományainkkal, hogy képes a megőrzés és a teremtés egységének jegyében hiteles és eredeti műveket teremteni, amelyek a világ bármely más táján élő ember számára elérhetővé varázsolják a magyar néprajz gyöngyeit.

Berecz András hitvallása szerint a nyelvet fenntartani nemcsak a beszélő tudja, hanem a figyelmes hallgató is.

A népszerű, legendás előadóművész úgy tartja, „hármat kell annak megfontolni, aki mesemondó akar lenni: magasra állni, hogy lássák, a torkát kinyitni, hogy hallják, s rövidnek lenni, hogy szeressék.”

Ahogy egy régi interjúban fogalmazott: „a nagyon jó mesének és a nagyon szép nőnek az árnyéka is nagyon szép, csak az óriás lába nyoma hatalmas a hóban. Ha csak egy töredékrészét megmutatom ennek, és az embereken látszik, hogy gyönyörködnek és boldogok: hát mi kell még?

(V.R.)
forrás: soproniszinhaz.hu
2024. február

← vissza a cikkekhez